• 60 jaar ckv ONDO (opgericht 28 april 1961)
 • In het 60-jarig jubileum van ONDO gaat Petra van der Kruk op bezoek bij prominente leden van onze club. Ditmaal is ze op bezoek bij Rina Kraan-Feenstra, in oktober 57 jaar lid.

  Op het moment dat Rina lid van ONDO werd, was ze nog geen net 10 jaar oud. Je mocht pas lid worden als je 10 jaar. Ze woonde in Hoek van Holland en de korfbalvereniging Hoekse bestond nog niet. Inmiddels is Hoekse ook al weer een aantal jaar opgeheven.

  Hoe wist je dan van het bestaan van ONDO?

  Door buurmeisjes/jongen, o.a. Jos Rietveld, Theo Pauw, Annie van Dop en Francies Rouwenhorst. Sommigen zaten op de MULO in ’s-Gravenzande. Mijn eerste trainingen waren in de Groenteveiling aan de Woutersweg olv Co Vavier. Mijn eerste wedstrijden waren in de bloemenveiling van CCWS (nu Flora Holland).

   

  Met zijn allen op de fiets naar de training en wedstrijden aan de Rijnvaartweg (wat nu het park tegenover het verpleeghuis De Kreek is). Bij gebrek aan ruimte mocht ONDO van de gemeente van dit veld gebruik maken. Het was namelijk een openbaar speelveldje voor de woonwijk die daar was. Waar het materiaal zoals palen, ballen en lijnen werden opgeslagen, is niet bekend. Wel mocht de tegenpartij gebruik maken van een kantoor van Voskamp & Vrijland wat aan de overkant het veld stond. Deze was alleen via een schuit te bereiken, de brug bij de Hagenmanstraat was er nog niet. Wat ik wel weet is dat er vooraan bij de Julianaweg (waar nu het appartementencomplex staat) een patatkar stond, daar werd de thee gehaald die tijdens de rust gedronken werd.

  Op mijn vraag wat is je het meest bijgebleven, bleef het even stil.

  Als eerste vertelde ze dat het om bij de tegenpartij te komen al enige reistijd vergde. Dijkvogels, DOS Naaldwijk, VALTO en ODO moest allemaal per fiets. En bij VALTO was het zo, voordat daar het veld uitgelegd werd, ze eerst de koeienvlaaien van het veld moesten halen. VALTO mocht namelijk op een stuk weiland van een boer (achter de brandweer) hun wedstrijden spelen. Als er bij DES of Excelsior gekorfbald werd, gingen we met de WSM bus (OV), alleen deze stopte in het centrum van Delft en werd het laatste eind gelopen. 

  Het tweede dat is toch wel de Bondsdag die op 2e pinksterdag door de korfbalbond sinds 1922 in Utrecht georganiseerd werd. Aan deze dag deden ongeveer 450 12-tallen deel, ca. 5500 spelers/sters en werden er +/- 900 wedstrijden op 46 velden gespeeld. Alle Westlandse verenigingen waren aanwezig. De hele familie Feenstra was deze dag aanwezig. Op de terugweg werd er bij speeltuin Haastrecht nog een stop gemaakt om daar de overgebleven energie nog even kwijt te raken.

   

  Voorkant van het programmaboekje van deze korfbaldag.

  Het derde wat Rina nog weet is dat er voor het 5-jarig jubileum een chocolade-actie is gehouden, zij heeft toen de meeste repen verkocht. En als laatste, het sinterklaasfeest dat werd gehouden in een gebouwtje aan de Naaldwijkseweg/Wouterseweg waar nu het standbeeld staat.

  Wat Rina zelf niet verteld heeft, maar wat ik bij het terugkijken in het archief weer herinnerde, is dat  op 14 mei 1966 het korfbalveld met de eerste kantine van ONDO geopend werd. Rina en haar vader waren daarbij aanwezig. Rina’s vader had even zijn fototoestel neergelegd en deze heeft Rina toen gepakt en wat foto’s gemaakt. (Haar vader was daar niet blij mee).

  Dit zijn achteraf één van de eerste foto’s van het clubgebouw en veld van ONDO.

   

  Deze foto is door Rina’s vader gemaakt. Vooraan links Heini Valstar, rechts Wietse Feenstra, daarachter Marijke van Geest en Marie den Harder, met het geruite hesje is Rina naast haar Ada Hoogendoorn (de moeder van Gideon vd Kaaij) De achterste twee zijn Ada Boers en Annetje Valstar.      

  Waarom ben je nog steeds lid van ONDO?

  Bij de oprichting van Hoekse ging er een aantal ONDO-leden die in Hoek van Holland woonde bij Hoekse spelen. Ik mocht niet van mijn vader naar Hoekse, omdat hij vond dat ik bij ONDO heb leren korfballen en het niet kon maken om naar Hoekse te gaan.

  Na 36 jaar actief gespeeld en met diverse activiteiten geholpen te hebben, voelt het nog steeds als een stukje familie en ook nostalgie.

  Wat is volgens jou de reden dat ONDO al zolang bestaat?

  De saamhorigheid, ouwe jongens krentenbrood.

  Hoe zie jij de toekomst van ONDO?

  Het is een grote vereniging en er zijn altijd mensen die opstaan en openstaan om met de kennis van deze tijd vernieuwingen door te voeren en daar de jeugd ook bij betrekken.

  Rina, bedankt voor je verhalen het was gezellig!

  Groetjes Petra

rfwbs-sliderfwbs-slide