• 60 jaar ckv ONDO (opgericht 28 april 1961)
 • In het kader van het 60-jarig bestaan van ONDO bezoekt Petra van der Kruk een aantal ONDO-coryfeeën. En dan mag Ina Kemeling niet ontbreken. Ina is een van de grondleggers van onze mooie club. Voor Petra bekend als ‘Tante Ina’, voor anderen ook wel ‘Tante Kantina’, want Ina regelde jarenlang alles in de oude kantine. Ook haar man Hen Kemeling, meer voetballer dan korfballer, was vaak bij ONDO.

  Hoe en wanneer ben je bij ONDO terecht gekomen?

  “Na een kleine zoektocht voor onze dochter Marga, welke sport zij zou gaan doen, ben ik rond 1971 bij ONDO terecht gekomen. Zelf had ik in mijn jonge jaren in Schiedam gekorfbald, de sport was dus niet vreemd voor mij.”

  Al snel wordt Ina trainster en nadat ze alle kinderen in de buurt warm heeft gemaakt voor korfbal ontstaan er twee jeugdploegen. Haar zoon René moest elke keer mee. In het begin zat hij langs de kant naar de training te kijken, omdat hij nog te jong was. René was dit snel zat en ging mee trainen, er is voor hem dispensatie bij de bond aangevraagd zodat hij ook met de wedstrijden mee mocht spelen. Deze teams zijn tot hun zestiende jaar getraind en gecoacht door ‘Tante Ina’ en werden elk seizoen zowel op het veld als in de zaal kampioen.

  Marga en Arco Vermeer vertegenwoordigen samen met onze senior speler/ster Johan Heus en Jeanet Vermeer ONDO in het Vierafdelingentoernooi in Friesland.

   

  Marga is meerdere malen uitgekomen in het Rijndelflandteam, ze heeft oa wedstrijden in Duitsland en Engeland gespeeld. Zelf is Ina ook gaan spelen en heeft dit erg lang vol gehouden.

  Wat heeft ONDO voor jou betekend?

  “ONDO heeft heel veel plezier en gezelligheid opgeleverd, ik was meer op het veld dan thuis. ONDO is gewoon een grote familie en ik hou van organiseren en bij ONDO ben je dan op de goede plek.”

  Een kleine impressie van wat en waar Ina bij geholpen heeft.

  • Samen met Joop Boot de lagere scholen langs gaan om over ONDO te vertellen en het schoolkorfbaltoernooi weer nieuw leven inblazen.
  • Met Lea de Neijs en Arie vd Sar in 1988 het eerste NST organiseren, met clubs uit Polen, Engeland en Duitsland.
  • Wedstrijden organiseren tussen pupillen- en aspiranten ouders, daar is later het recreantenteam ontstaan, ook deze ploeg ging competitie spelen.
  • Met de jeugdteams kamperen in Brielle.

  En er kan nog veel meer toegevoegd worden aan dit lijstje. Ina is door het bestuur van ONDO benoemd als ere-lid. Van de gemeente ’s-Gravenzande heeft zij de erepenning ontvangen. Op mijn vraag waar de R. voor staat is haar antwoord: Mijn voornaam is Regina.

   

   Wat is je het meest bijgebleven?

  “Dat is de enorme steun die zij en haar gezin op welke manier dan ook heeft gekregen na het plotseling overlijden van Marga in 1992. Het voelde als een warme deken in de moeilijke tijd. Marga was begonnen aan een jaar backpacken, na drie weken kwam daar in Nepal een abrupt einde aan nadat ze in haar slaap is overleden.”

  Wat is volgens jou het geheim dat ONDO na 60 jaar nog zo’n bruisende vereniging is?

  “ONDO/korfbal is door het gemengd spelen een sport apart, er ontstaan vriendschappen die vaak blijvend zijn, er zijn al veel huwelijken ontstaan, ook René heeft zijn vrouw Jolanda Beukers bij ONDO ontmoet.”

  Wat Ina het laatste jaar ook opvalt, is dat de jeugd in deze coronatijd elkaar opzoekt en kijkt naar wat wel kan om bij elkaar te zijn en te trainen. Het is een hele sterke band die de teams met elkaar hebben.

  Waar ben je het meest trots op?

  “Dat ik samen met Lea de Neijs, Arie vd Sar, Hanneke van Nieuwkerk en Lenie Scheffers in 1988 het North Sea Tournament opgezet heb.”