• 60 jaar ckv ONDO (opgericht 28 april 1961)
 • In het 60-jarig bestaan van ONDO gaat Petra van der Kruk langs bij prominente ONDO-ers. Dit keer de familie Van der Kaaij.

  Voor dit interview ben ik bij de familie Vd Kaaij geweest. Theo – Ada – Gideon – Daan, alle 4 zijn zij bekende van ONDO. Ook dochter Esther en zoon Daniël hebben bij ONDO gespeeld. Naast Daan is ook zijn zusje Jente lid van ONDO.

  Hoe ben je bij ONDO gekomen en in welk jaar?

  Theo : in 1964 door mijn buurmeisje Nel de Jong. Het speelveld was vlak bij ons huis, uit deze wijk waren best veel kinderen lid van ONDO.        

  Ada : Via Klaas Hagoort ik was 12/13 jaar oud. Na een tijd niet gespeeld te hebben, ben ik toen de kinderen lid waren, bij de recreanten gaan spelen. Zij zijn zogezegd geen korfbalsetje, ze kenden elkaar wel vd korfbal, de vonk is later overgeslagen.

  Gideon: ik deed eerst aan Judo, dat vond ik eigenlijk niet zo leuk, een teamsport was beter voor mij en ben rond mijn 12e lid van ONDO geworden. Er waren toen ook een paar klasgenoten lid, dat vond ik wel leuk. Vandaar dat ik voor korfbal koos.

  Daan : haha ik had geen keus, stond al heel snel in mijn kinderwagen langs de lijn als mijn ouders speelden of coachten. Ik vind het wel heel leuk om te korfballen hoor!

  Wat heeft ONDO voor je betekend of wat betekent ONDO voor je?

  Theo: Gewoon ouwe jongens krentenbrood.

  Ada :  Een familiegevoel, en dat is nog steeds zo, ook nu we regelmatig bij de kleinkinderen kijken is dat familiegevoel nog steeds aanwezig.

  Gideon: Talent had ik niet zoveel, ik moest het vooral van mijn werklust hebben. Ik ben al snel trainer en coach geworden, daar ligt meer mijn hart. Iets organiseren, daar heb ik heel veel plezier in daar krijg ik energie van. De gezellige sfeer die er is werkt positief. En ik heb mijn vrouw via de korfbal leren kennen, nee geen ONDO huwelijk. Gertine heb ik tijdens een toernooi in Veenendaal leren kennen, zij speelden toen bij OVVO in Maarssen.

  Nog een leuk weetje de organisator van dat toernooi was de contactpersoon met Gideon was Rob Hagoort, de zoon van onze oprichter Klaas Hagoort.

  Daan: Korfbal veel plezier met vrienden, ook na het sporten. En nieuwe vrienden maken.

   

  Gideon als 1 van de organisatoren van het NST die een beker overhandigd aan zijn zus Esther.

  Wat is je het meest bijgebleven?

  Theo: Dat ik bij elk toernooi steeds verbrand was.

  Ada: Vooral de toernooien waren erg leuk, en 2e Pinksterdag de Bondsdagen. En dan na het toernooi nog naar de speeltuin Oud Valkeveen. Ook tijdens het NST nog met een vriendenteam meegedaan.

  Gideon: het trainen in de veilinghal van Firma van Rijn. Dit is inderdaad een rode draad door de geschiedenis van ONDO, tijdens de zaalcompetitie werd er door gebrek aan zaalruimte getraind in veilingen. Theo heeft nog in de veiling aan de Wouterseweg getraind waar nu de Firma Brinkman staat. Ook werd er in de CCWS getraind, de huidige veiling Flora Holland. De pupillen en adspiranten hebben meerdere seizoenen hun thuiswedstrijden in de veiling van Poeldijk gespeeld. Ook de opening van de huidige kantine vindt Gideon bijzonder. Hij mocht als bodyguard met toen het jongste ONDO-lid Justin Meijerink de sleutel overhandigen aan Arco Vermeer.

  Daan: Het oplopen tijdens de zaalcompetitie met mijn moeder Gertine, die in het 1ste speelde. En dat ik ongeveer 1 was en op de kampioensfoto van ONDO 3 en 4 stond.

   

  Rechts Daan met zijn moeder Gertine.

  Wat is het geheim dat ONDO na 60 jaar nog zo’n bruisende verenging is?

  Theo: Dat het een gemengde sport is, geen machogedoe.

  Ada: Korfbal is een familiesport.

  Gideon: Er wordt zoveel georganiseerd, continue vernieuwen, kijken naar wat kan en in oplossingen denken.

  Daan:  Het schoolkorbaltoernooi, familiesport.

  Waar ben je het meest trots op:

  Theo : Saamhorigheid. Kampioenswedstrijd van het team waar Gideon coach was en Esther in speelde.

  Ada: Het vele vrijwilligerswerk wat gedaan wordt, je inzet voor dingen ieder op zijn gebied, niet voor jezelf leeft.

  Gideon: Het krijgen van de Arco Vermeer bokaal. Ook dat ik zonder dat ik er iets van wist door ONDO genomineerd ben als vrijwilliger van het Westland. De Kampioenschappen.