• 60 jaar ckv ONDO (opgericht 28 april 1961)
 • In het jaar dat ONDO 60 jaar bestaat, gaat Petra van der Kruk langs bij een aantal prominenten. Ditmaal bij Kosse, Daan en Lisa Jonker. 

  Hoe zijn jullie bij ONDO gekomen?
  Kosse: Door mijn kinderen Daan, Fleur, Merel en Lisa, als 4 van de 5 kinderen actief zijn ben je erg vaak op het veld aanwezig. Dochter Bo kon om gezondheidsredenen niet actief meedoen, maar was ook elke zaterdag aanwezig. Door zo vaak op het korfbalveld te zijn blijf je natuurlijk niet onzichtbaar. Zo ben ik bestuurslid geworden maar na het vertrek van de toenmalige voorzitter Ed Rietveld werd ik waarnemend voorzitter. Het vinden van een voorzitter viel niet mee en na een jaar werd besloten dat ik de
  taak van voorzitter officieel zou krijgen. Ook mijn vrouw Jacqueline was actief op de zaterdagen o.a. door bardiensten te draaien en ze heeft een aantal jaren in de kampcommissie gezeten.

  Daan: Samen met een vriendje ging ik via school naar een kennismakingsmiddag. Ik was toen 5 jaar oud. De keuze om lid te worden was snel gemaakt.

  Lisa: Door mijn oudere broer en zussen kwam ik er al vaak en wilde er toen ook op.

  Wat heeft ONDO voor jullie betekent of betekent het nog?
  Kosse: Dat de hele familie bij de vereniging betrokken was, een leuke invulling ook van vele sport-zaterdagen. Omdat er ook veel ouders bij hun kinderen aanwezig zijn als deze hun wedstrijden spelen is er in ons geval ook een vriendenclub van ouders ontstaan. We spreken nog steeds avondjes af en gaan 1 keer per jaar ‘schuiten’.

  Daan: Heel veel! Een grote vriendengroep waarmee ik ook vanaf mijn 16e op vakantie ging. Vanaf mijn 17e ben ik gestopt met spelen en ben ik gaan coachen en wedstrijden gaan fluiten, ook vind ik het leuk om bij de O-side dingen te organiseren. Sinds dit seizoen speelt mijn vriendin Alon in ONDO 1.

  Lisa: De gezelligheid. Ik speelt in de A3 en traint en coacht de D4 en gaat graag kijken naar andere A-teams en ONDO 1, hierdoor ben ik de hele zaterdag bij ONDO actief bezig.

  Wat is jullie het meest bijgebleven?
  Kosse: Bij de kampioenswedstrijden aanwezig te zijn om de kampioenen te huldigen en eerst samen met dochter Bo de kampioensbloemen op te halen bij het bloemenstalletje aan de Julianaweg. Voor het 50 jarig bestaan hebben we een ontwerpwedstrijd georganiseerd om een nieuw logo te ontwerpen om op het nieuwe club tenue te drukken. Uiteindelijk hebben we 2 winnende tekeningen samengevoegd en laten stylen door een reclame-bureau. Dit is het huidige logo geworden.

  Dit logo is in 1970 via een tekenwedstrijd uitgekozen als verenigingsembleem. Elke speler was verplicht (door de KNKV) dit op het
  shirt te dragen. Als het om wat voor reden niet op je shirt zat kreeg je een waarschuwing van de scheidsrechter. Dit ontwerp is van Joke van Oosten.

  Daan: De kampioenwedstrijden en bij de wedstrijden van het 1ste het oplopen tijdens de zaalcompetitie.

  Lisa: Het begeleiden van kinderen/teampjes tijdens het oplopen bij Ondo 1.

  Het NST toernooi is iets wat hen alle drie is bijgebleven. Zoveel leden en vrijwilligers die al maanden bezig zijn om dit te organiseren en dan als het zover is, er met zijn allen voor zorgen dat het zonder al te veel problemen een top weekend wordt. Ook het bijbehorende NK 1 tegen 1 toernooi dat zoveel mensen van buitenaf naar ONDO komen is en blijft bijzonder.

  Wat is het geheim dat ONDO na 60 jaar nog zo’n bruisende vereniging is?
  Kosse: ONDO is een sociale vereniging met vele vrijwilligers die er met elkaar voor zorgen dat ONDO in beweging blijft en vooruit blijft kijken naar nieuwe mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen.

  Daan: Door de gezelligheid ontstaan leuke vriendengroepen en daardoor willen veel mensen zich inzetten voor de vereniging.

  Lisa: Omdat het altijd leuke dingen organiseert, voor alle leeftijdsgroepen.

  Waar ben je het meest trots op?
  Kosse: Heel veel, maar om er iets uit te pikken: Het hoge niveau waardoor ONDO meedoet in de landelijke competitie, het hebben
  van goede trainers en als er trainers weggaan bij ONDO ervoor zorgen dat er goede trainers voor terug komen. Ook het mega grote schoolkorfbaltoernooi ter promotie voor nieuwe jeugdleden is helemaal top! En dat we vanuit de gemeente een combinatie functionaris toegewezen kregen. Dat was een sportleraar die op lagere scholen gymlessen mocht verzorgen als een soort
  promotie van het korfbal en bij Ondo ook ondersteunende adviezen en trainingen mocht geven. Zo is Hugo bij ONDO gekomen, Hugo speelde zelf bij korfbalvereniging Dijkvogels en heeft ONDO vanuit zijn werk en korfbalervaring extra kunnen helpen.

  Daan: Op de vele vrijwilligers en de O-Side die sterk is teruggekomen na een tijdje afwezig te zij geweest.

  Lisa: Op mijn vrienden uit de A-selectie en op de bruisende O-Side.

  Kosse, Daan en Lisa bedankt voor het interview.

   

rfwbs-sliderfwbs-slide