• 60 jaar ckv ONDO (opgericht 28 april 1961)
 • In het jaar dat ONDO 60 jaar bestaat, gaat Petra van der Kruk bij een aantal prominenten. Ditmaal bij de 'oud' voorzitter Cees Los!

  Bijzondere foto, nl. Cees Los op dat moment de huidige voorzitter, met achter hem dhr. Otto Boot. Dhr. Otto Boot was voor Cees voorzitter van ONDO. Tevens de vader van onze huidige voorzitter Joop Boot. De appel valt niet ver van de boom. 

  Hoe ben je bij ONDO gekomen en in welk jaar was dat?

  Vanwege verandering van baan is Cees met zijn gezin in ’s-Gravenzande komen wonen. In mijn vorige woonplaats Zwijndrecht heb ik bij korfbalvereniging Albatros gespeeld, korfbal was voor mij niet onbekend als sport. Ook bij ONDO heb ik gespeeld. Onze kinderen Jacco, Jolanda en Eric hebben allemaal bij ONDO gespeeld.

  Kampioensfoto van ONDO 4 staand van links naar rechts: Trainer Ad van Dalen, Wim van Weert, Leen Lagrauw, Cees Los. Zittend van links naar rechts: Tonny Lagrauw, Ada van Heijningen, Rina Kraan-Feenstra en Lenie Scheffers. 

  Wat heeft ONDO voor je betekent:

  Heel veel, het was mijn lust en mijn leven. Vanaf het moment dat ik als voorzitter werd gevraagd (1984) heb ik gedaan wat ik kon om ONDO vooruit te krijgen. Achteruit kijken heeft geen zin, stil staan is geen optie, als je wilt blijven groeien, moet je risico’s durven nemen. Vooruitgang betekent verandering, de eerste grote verandering die Cees heeft doorgevoerd was dat er een keuze gemaakt is tussen wedstrijdsport en recreatiesport. Dit is besproken op een jaarvergadering, uit ervaring weet ik dat het geen saaie vergadering was, met als eindresultaat dat ONDO inderdaad de overstap heeft gemaakt naar wedstrijdsport. Voor wedstrijdsport moest er geïnvesteerd worden, zowel in trainers als materialen. Cees wist dat daar een kostenplaatje aan zou hangen en vond dat dat niet bij de leden terecht moest komen. Gedreven als hij was, is hij op pad gegaan en heeft het bij Makelaardij P.N. Heus voor elkaar gekregen dat hij sponsor werd voor ONDO 1 en 2, voor het eerst werd er met shirt reclame gespeeld, ook dit ging niet zonder slag of stoot bij de leden, want waar kwam het ONDO logo te staan. Maar Cees liet zich niet uit het veld slaan. ONDO 1 en 2 zagen er verzorgd uit met het nieuwe tenue, trainingspakken en tassen.

                                                                                                                                  

  Bij deze geldinzameling is het niet gebleven, Cees bleef acties bedenken om zoveel mogelijk geld in de verenigings-kas te krijgen. Voor de verbouwing van de oude kantine konden obligaties gekocht worden van 100 gulden, na 5 jaar werden de eerste tien obligatie nrs. getrokken en kregen degene hun geld terug, natuurlijk was de hoop gevestigd dat degene zei, hou het geld maar. Dit was een terugkomend gebeuren op de jaarvergadering tot de laatste obligatie uitgekeerd was.

  Ook werden er kleinschalige acties bedacht o.a.: de gezellige mosselavonden die hij met Peter vd Hout organiseerde, ook hebben zij samen een kerstbomen-actie georganiseerd. Spelletjesavonden. Enzovoort.

  Met Jan Kerkhof heeft hij de club van R-ONDO 50 opgericht, deze club bestaat nog steeds en Arie Schellevis is nu de gedreven kracht achter deze belangrijke bron van extra inkomsten.

  Cees is ook het pad opgegaan om sponsorborden langs het speelveld te krijgen, ook hier was wel wat overredingskracht voor nodig om dit bij de leden voor elkaar te krijgen.

  Voor het 25 jarig jubileum van ONDO werd er een 25-uurs toernooi gehouden, non stop korfballen, tussendoor kon je even in één vd tentjes die langs het veld stonden slapen.

  Wat Cees ook erg belangrijk vindt is dat je je als vereniging naar buiten toe moet laten zien. Zelf is hij erg blij dat hij met journalist Arie Mostert heeft mogen samen werken, ONDO heeft heel vaak met diverse activiteiten via Arie in verschillende kranten gestaan. Ook Annemarie Bettings heeft aan de publiciteit van ONDO meegewerkt, zij schreef elke week het wedstrijdverslag van ONDO 1 voor in de ’s-Gravenzander, de overige teams werden hierbij ook niet vergeten.

    

  Journalist Arie Mostert, hier bezig met aantekeningen/verslag van het NST in 1988

  Wat is Cees het meest bijgebleven?

  Organiseer vooraf geen feest, dat gaat fout. ONDO 1 kon bij winst op VALTO, kampioen worden, Cees was er zo van overtuigd dat hij een Trompet-groepje o.l.v. Daaf Voskamp had geregeld, zij hielden zich afzijdig tot het er na uitzag dat de overwinning van ONDO een feit zou zijn. Het ging ONDO niet voor de wind en scoorde Richard van Weert in de laatste seconde gelijk, helaas was het niet genoeg om kampioen te worden.

  Waarschijnlijk is Cees de enige voorzitter die een trainer ontslagen heeft. De chemie tussen de spelers en trainer was er totaal niet, ONDO verloor steeds en om degradatie te voorkomen zag Cees maar 1 oplossing en dat was om de samenwerking met deze trainer vroegtijdig te stoppen. Met trainers van ONDO zelf is de competitie uitgespeeld, en het belangrijkste was dat ONDO niet is gedegradeerd.

  Wat is het geheim vlgs. jou dat ONDO na 60 jaar nog steeds een bruisende vereniging is.

  De betrokkenheid en inzet van de leden. Leden die ideeën hebben, de kans geven om deze te realiseren denk aan het NST- toernooi, Lea de Neijs, Arie vd Sar en Hanneke van Nieuwkerk, hebben een aantal jaren bij DES gespeeld, er werd elk jaar ook met Pinksteren een groot internationaal toernooi georganiseerd, nadat deze speler/sters weer bij ONDO terug waren, gaven zij bij Cees aan dat zij ook zo`n toernooi wilde organiseren, Cees zei, oké als jullie zoiets willen organiseren ga je gang, op 1 voorwaarde dat je DES niet in het vaarwater gaat zitten. En met versterking van Lenie Scheffers en Ina Kemeling was het eerste NST in 1988 een feit.

  Dat er ONDO leden zijn waarbij de taken/vrijwilligerswerk die zij deden niet altijd over rozen zijn gegaan, maar dat ze des ondanks nog steeds bij ONDO actief en betrokken zijn. 

  Waar ben je het meest trots op:

  Dat er in het bestuur onderling geen problemen waren en dat het ook geen probleem was om de ontstane functies bezet te krijgen. Dat ik een vereniging heb achter gelaten waar door heel veel mensen is doorgebouwd, zodat de vereniging kon doorgroeien. Toen ik de voorzittershamer doorgaf aan Roel Verseveldt heb ik hem een club met 200 leden gegeven, nu 29 jaar later heeft ONDO 425 leden.

  Cees en Janneke bedankt voor de gastvrijheid en de vele verhalen.