• 60 jaar ckv ONDO (opgericht 28 april 1961)
 • ๐—ฉ๐—ฎ๐—ป ๐—ป๐—ฒ๐˜ ๐—ป๐—ถ๐—ฒ๐˜, ๐—ป๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ ๐—ป๐—ฒ๐˜ ๐˜„๐—ฒ๐—น

 • Weer tranen, maar nu van geluk. ONDO promoveert naar de Overgangsklasse. Lees het verslag van een bizarre dag:
  ---
  Het is vrijdagavond. 23.55 uur. In de slaapkamer vraagt Willemijn: โ€œHoorde jij het ook? Er wordt buiten gezongen voor ONDO.โ€
  EN ONDO 1โ€ฆ.WORDT KAMPIOENโ€ฆEN ONDO 1 WORDT KAMPIOENโ€ฆ
   
  Een groepje jongeren fietst zingend voorbij. Ik app Jory, die achter ons woont.
   
  23.57: โ€˜Ik ga er vanuit dat jij het was. 'En ONDO 1 wordt kampioen!' Op de fiets langs ons huis, richting jouw huisโ€™
  00:15: โ€˜Ik ben nog niet lang niet thuis. Maar het vertrouwen is groot!โ€™
   
  Zelf voel ik dat vertrouwen helemaal niet. Wel dat wij zelf winnen bij Swift. Na de zaal hebben wij alles gewonnen. Die laatste wedstrijd komt ook wel goed. Maar ALO speelt thuis tegen nummer 7 Phoenix. Toen wij op eigen veld tegen hen speelden - direct na het kleine debacle in de zaal tegen Achilles - was de ruststand 9-0. Daar gaat ALO toch geen punten tegen verspelen?
   
  Zaterdag, 12:07. Jory appt, vermoedelijk net wakker.
  โ€˜Phoenix heeft drie keer op rij gewonnen. Ook van Sporting.โ€™
   
  Nu ik dit verhaal schrijf, zie ik dat ik hier niet op heb geantwoord. Ik liep op het veld bij ONDO. Heb de F1 net kampioen zien worden en ondertussen wordt de ene na de andere kampioenstaart voor een van onze vele jeugdteams aangesneden, maar over een titel van ONDO 1 gaat het geen moment. Werkelijk waar niet.
   
  Het gaat over het net mislopen van de landelijke finale van ONDO C1. PKC wint met รฉรฉn punt verschil. Onverdiend volgens de mensen die in Harderwijk zijn geweest.Maar weer staan ONDO tussen gerenommeerde clubs als PKC, LDODK en Groen Geel. We worden steeds ietsje toonaangevender in het landelijke jeugdkorfbal. Ooit krijgen we naast de complimenten ook een Nederlands kampioenschap. Ooit.
   
  Verder gaat het over het weer. Over de teamindelingen voor volgend seizoen. Waarom de harde pistoletjes gezond nu al op zijn. Omdat ze zo lekker zijnโ€ฆEr rijdt geen supportersbus naar Swift. ONDO wordt in Amsterdam gesteund door zoโ€™n 20 tot 30 mannen en vrouwen. Bloemen zijn ook niet besteld.
   
  Zelf zit ik tijdens de wedstrijd met Willemijn en Lot op het terras in het dorp. Telefoon in de hand voor de tussenstanden bij Swift. Het 2e wordt gecoacht door Mark Vuijk en speelt met 18-18 gelijk. Bij ONDO 1 staat het in de eerste helft met 7-7. Daar loopt Anniek Arensman.
   
  โ€˜Hey Anniek! 7-7 hรจ bij ONDO!โ€™
  โ€˜Ja, ik weet het. Ik zie het net op de app.โ€™
   
  Verder wordt er niet gesproken of zij niet graag bij de wedstrijd van zus en schutter Merel wilde zijn of bij vader en teambegeleider Cor. Omdat het voelt als een wedstrijd zoals al die anderen naar de zaal. Dat blijkt ook wel als Edwin de Lijster ontspannen de Jumbo in loopt. We maken een kort praatje. Zeggen dat ONDO inmiddels voor staat, maar daar blijft het bij.
   
  17:24
  Marjan van der Houwen, secretaris van ONDO, appt.
  โ€˜Hoi! Ben jij, of iemand anders van ONDO, bij ALO aan het kijken? Anders wil ik er ook wel even heen rijden?โ€™
   
  Wij lopen buiten, ter hoogte van het huis van Jory. Eigenlijk wilde ik ook niet gaan. Na die enorme teleurstelling tegen Achilles wilde ik mijzelf een nieuwe deceptie besparen. Zo weinig geloof.
   
  โ€˜Tot nu toe is er nog niemandโ€ฆโ€™
  โ€˜Dan ga ik er wel even naar toeโ€™
  โ€˜Ik ga wel met je meeโ€™
   
  Willemijn vraagt verbaasd waarom ik nu alsnog ga. Een vraag waar ik zelf ook het antwoord schuldig op moet blijven. Ik weet het niet, maar als we samen naar ALO rijden blijkt dat Patrick van Nieuwkerk samen met Tom Kuijvenhoven al bij de Bosjes van Pex is.
   
  ONDO wint uiteindelijk met 20-16 van Swift.
   
  We zijn bij de molen in Monster. โ€˜0-2 Phoenix.โ€™
  Weg naar Kijkduin. โ€˜1-3.โ€™
   
  17:45
  Mark Hofman appt. โ€˜Frank, klopt het dat jij richting ALO bent? Dan kom ik ook met een groep van het derde.โ€™
   
  We komen aan in de rust. In totaal zijn er acht ONDO-ers en veel belangrijker: een ruststand van 2-7! We geloven het nauwelijks. Hoe maak je maar voor rust maar 2 goals tegen een ploeg die er gemiddeld 14 tegen krijgt? โ€œJa, ze schieten zo ongelooflijk slechtโ€, zegt Patrick. โ€œEn Phoenix maakt vooral vrije ballen en stippen.โ€
   
  Het komende halfuur wordt trillend en bevend bekeken. ALO is veel beter en Phoenix noteert de ene na de andere eenschotsaanval. Halverwege de tweede helft is het 6-8. De 6-9 wordt direct beantwoordt met de 7-9. Twee minuten later is het 8-9. Nog 10 minuten. Inmiddels ben ik drukker met het beantwoorden van zoveel app-jes dan met het kijken naar de wedstrijd. Iedereen lijkt inmiddels te weten dat er een sensatie in de lucht hangt. Mark Hofman gaat live op Instagram. In Amsterdam wordt er massaal naar de telefoon gegrepen om het te volgen.
   
  We zien dat ALO aanzet, maar er worden onder meer drie doorloopballen gemist. Phoenix krijgt de bal tegen wegens tijdrekken, waarna de 9-9 valt. Nog iets meer dan een minuut te gaan. Een dame van Phoenix schiet in een verstandsverbijstering een bal van 15 meter zonder rebound. ALO mist. Phoenix gooit de bal over de zijlijn. ALO mist. En dan is het klaar.
   
  Gejuich in Amsterdam. Geschreeuw in Den Haag. ONDO promoveert naar de Overgangsklasse! Swift is blij voor ons en laat โ€˜We are the championsโ€™ over de speakers klinken. Aan de bar bestellen we een krat bier voor Phoenix. โ€˜Ja, in omkopen zijn jullie goedโ€™, zegt iemand heerlijk zuur. Voor het eerst gaat ONDO naar de Overgangsklasse. In de zaal net niet, op het veld net wel. Eindelijk.
   
  En dan is het mooi om te zien hoe ONDO werkt. 20 uur aankomst? Dan zorgt iedereen dat alles klaar staat. De kantinecommissie komt in allerijl samen en regelt een lopend buffet. Ik heb nog nooit zoveel bittergarnituren voorbij zien komen. Er worden medailles gebracht.โ€™Zaalkampioen 2021-2022โ€™ staat erop. Lekker belangrijk verder.
   
  Als ik op de fiets naar ONDO rijdt, zie ik voor mij drie kinderen uit de C1 in volle sprint richting korfbal trappen. Geen finale voor hen, maar dit feest mag je niet missen. En zo denken veel meer mensen. Even na 20 uur komt de selectie aan. Er is gezang, applaus, fakkels en spelers worden onophoudelijk omhelsd en geknuffeld. Loon naar werken.
   
  Het is een mix van gevoelens. Opluchting, euforie en emotie. Dat blijkt ook wel tijdens de huldiging op het geรฏmproviseerde podium. Er wordt gelachen en gehuild. Dit keer van blijdschap. Iedereen is trots. Op elkaar. Op de club. Want dit is veel meer dan alleen een prestatie van de mannen en vrouwen op het veld. Dit hebben we samen gedaan. We treurden samen en nu feesten wij samen.
   
  ONDO in de overgangsklasse. De geel-blauwe trein dendert weer door. In de laatste 18 wedstrijden hebben wij maar รฉรฉn keer verloren. In de overgangsklasse gaan we ons eerst een jaartje handhaven en volop verder ontwikkelen. Daarna zien we wel verder. Vooral niet van slag raken als we weer een keer gaan verliezen, want dat zal komend seizoen ongetwijfeld wel een paar keer gaan gebeuren. Dat is ook niet erg, zoals onze vrienden Nick en Simon ooit zongen:
   
  'Er is geen probleem, als je keer op keer jezelf wilt bewijzen.
  Maar je kunt het niet alleen.'
   
  Bedankt allemaal voor dit onverwachte succes. We gaan er van genieten.
   
  Frank Stout
  Bestuurslid Technische Zaken
rfwbs-sliderfwbs-slide